Kringloop geluk Reduce reuse recycle Second-hand Tweedehands

Help, hoe kom ik de decembermaand door?!

Pakjesavond staat voor de deur, de kerstboom wordt weer van zolder gehaald. De tijd van geven en bezinning is gekomen. Voor vele is het vooral een tijd van consumeren. Veel nieuwe spullen, kleding kopen, veel eten. Eigenlijk is december een maand van de economie spekken in plaats van liefde, samenzijn en familie. Iedereen moet nieuwe gadgets, nieuwe kleding, een kerstboom en al die bijbehorende meuk. Kan dit niet anders? Waarom moeten we zoveel spenderen in deze maand?

Tot voor een paar jaar geleden deed ik maar al te graag mee met deze gekte. Ik kocht nieuwe kleding, voor kerst en oud & nieuw, extra spullen voor kerst, elk jaar een echte boom. Maar een paar jaar terug kwam ik tot de conclusie dat ik er niet bepaald gelukkig van werd. Het gaf mij met name onrust. Al die spullen, dat kopen, als een kuddedier door de stad banjeren op zoek naar koopjes. Nee, dit is niet hoe ik mijn decembermaand wil vieren.

Cadeaus

Ik ben van mening dat cadeaus geven waar niet om gevraagd is, ontzettend zonde is van het geld en de arbeid die er in zit. Geef daarom nooit zo maar ongevraagd een cadeau. Hoe lief het gebaar ook is. Misschien zit diegene helemaal niet te wachten op iets wat jij denkt dat diegene wel leuk zal vinden. Het is altijd netjes om van te voren te vragen of iemand nog iets wenst. Een ervaring of beleving is misschien wel leuker dan het zoveelste ding voor in huis/tuin/keuken. Kijk ook goed om je heen, support locals met een eigen onderneming. Je weet dan precies waar je geld heen gaat en je steunt ook nog een onderneming waar ziel en zaligheid in gestopt wordt. Dat zijn twee vliegen in één klap. Dus sla een keer een ronde over bij alle mega winkelketens en ga voor de kleine onderneming.
Verder zijn tegoedbonnen van altijd een goede optie. Zo kun je diegene vrij laten in zijn of haar keuze om iets te kopen. (En ik heb nog een tip, als je toch liever geld hebt dan die bon kun je deze inwisselen op wissel.nl voor geld! En nee dat is niet ondankbaar, dat is gewoon slim!) Verder is geld schenken aan een goed doel het mooiste cadeau om te geven. Want wees nou eerlijk, je hebt alles toch al?

Kringloopwinkels

Ik hou van kringloopwinkels. Dat is geen geheim meer. Als je een beetje je best doet, kun je alles vinden in een kringloopwinkels of wellicht op marktplaats of ergens anders online. Vooral nu de kerst in de aantocht is, is het echt niet nodig om al je ballen/pieken/lampjes nieuw te kopen. Struin op de kerstafdeling van een kringloopwinkel en het zal je verbazen wat je tegenkomt. Alles voor de decembermaand is er te vinden. Maar natuurlijk ook kleding, schoenen of andere accessoires voor de feestdagen kun je gemakkelijk tweedehands vinden. Laat je niet gek maken. Alles is al gemaakt.

Kerstbomen

Jawel, de kerstboom. Elk jaar zo’n nordman halen. Lekker zonder kluit, die je na gebruik gewoon aan de weg zet en die de gemeente dan op haalt en dan in de oven verdwijnt. (Ook zo’n wegwerp product geworden!) Nee, dat gaan we dus niet doen dit jaar, afgesproken? Zo zijn er meerdere opties om je boom in huis te halen. Ik zal eerlijk zijn, ik heb die van mij net opgetuigd en ik heb een nepperd. Ik verwacht dat deze ongeveer mijn hele leven mee gaat. Een bewuste keuze zodat ik niet een elk jaar op zoek hoef naar de perfecte boom. Maar ik begrijp dat niet iedereen een nep boom wilt. Dus zijn er meerdere opties voor een echte boom.

Zo kun je een boom huren of adopteren. In elke grote stad is wel een plek te vinden om een boom te adopteren. Kijk maar op deze site. Een andere optie is je boom naar het asiel brengen. Het kerstbomenasiel. Heb je een boom met kluit gekocht dan kun je deze in januari bij verschillende plekken brengen. Deze wordt opnieuw gepland en kun je de boom een jaar later gewoon weer ophalen. Dit is toch te gek?

Zo zie je maar dat er veel duurzame opties zijn om de decembermaand door te brengen. Het is toch veel leuker om bewuste keuzes te maken in plaats van hersenloos consumeren. Dan is kerst werkelijk de tijd van bezinning en het samenzijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *