Burgers Cruelty free Doe-het-lekker-zelf Recept Vega(n) Zus 1

Meatless monday – de Linzenburger

Burgers, burgers, burgers. Daar kan ik toch zo van genieten. In alle soorten, maten, met veel groentjes, sauzen en andere toppings. Vaak koop ik ze kant-en-klaar in de supermarkt. Maar omdat ik probeer zo puur mogelijk te eten en het liefst min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken, dacht ik: Laat ik eens mijn favoriete burger maken. En mijn favoriete burger is van Garden Gourmet: de linzenburger met wortel en munt. De eerste keer dat ik deze burger in de schappen zag, was ik niet gelijk overtuigd van de combinatie. Uiteindelijk ben ik toch over stag gegaan en moet ik toe geven dat deze burger één van de meest verrassend vegetarische creaties is die ik de laatste tijd op heb.

Dus bij deze deel ik mijn plantaardig en suikervrije recept. Ik zal eerlijk zeggen dat ik alles op de bonnefooi in de keukenmachine heb gemieterd (wat ik eigenlijk altijd doe met koken, daarom kan ik geen taarten/cakes bakken, ik houd niet van gepriegel en afmeten/afwegen etc.). Dus het is mogelijk dat de burger bij jullie thuis anders uit de bus (oven) komt maar desalniettemin zeker het proberen waard.

Ingrediënten voor 2 burgers

  • Pot biologische linzen voor de helft = ong. 180 gram (met een beetje vocht)
  • 1 sjalot
  • 1 winterpeen (niet te groot)
  • 2 teentjes knoflook
  • Havermout geweekt in water (2 á 3 eetlepels)
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chiazaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl kurkuma
  • snufje zout & peper
  • handje verse munt
  • een beetje chilivlokken (als je van pittig houdt een beetje meer)
  • Scheutje olijfolie

Bereidingswijze

De oven voorverwarmen op 180 graden. Alle bovenstaande ingrediënten gooi je in de keukenmachine en laat je een aantal seconden draaien. Je hoeft niet alles helemaal klein te snijden. Je mag best de linzen en wortel zien zitten in je burger. Check wel even of het niet te droog is anders vallen ze uit elkaar. Toch te droog? Gooi er een beetje vocht van de linzen in. Als je ze goed genoeg vindt, kun je nu lekker met je handen de burgers kneden. Leg de burgers op een stuk bakpapier op het rooster in de oven. Laat ze een ongeveer een halfuur in de oven. Draai ze in de tussentijd nog een paar keer om. Kijk uit dat ze niet uit elkaar vallen. Mocht dit wel gebeuren, plak het gewoon weer aan elkaar. Werkt prima! Als je merkt dat de burger aan beide kanten een donkerder, krokant laagje krijgt is het tijd om ze er uit te halen. Je kunt ze eventueel ook nog even een paar minuten aanbakken in de pan. Vanaf nu kun je zelf bepalen wat je doet. Ik deed ze op een kaiserbroodje sesam met rode ui, sla, augurk, jalapenos, mayo & ketchup. Heel simpel maar ontzettend lekker! Wat is jullie favoriete burgerrecept?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *